Patrick De Spiegelaere

De Spiegelaere
Patrick De Spiegelaere

Persartikel:

Fonds Patrick De Spiegelaere bevordert realistische beeldvorming over Afrika

Vrienden en familieleden van de op 2 maart 2007 overleden fotograaf Patrick De Spiegelaere hebben zopas een Fonds Patrick De Spiegelaere opgericht. De stichting wil de nagedachtenis levendig te houden van de plots overleden fotograaf en zijn levenswerk voortzetten.

Zo wil men een evenwichtige, humane en artistiek verantwoorde beeldvorming bevorderen en streven naar een beter begrip over de levensomstandigheden in Noord en Zuid. Het fonds wil daarom artistieke en journalistieke projecten steunen. De Spiegelaere (1961-2007, ex-De Morgen, De Tijd, Knack en Vacature) reisde zelf regelmatig naar het diepe Zuiden omer foto’s te maken voor de campagnes van onder meer Vredeseilanden.

Morgen verschijnt het laatste boek waaraan De Spiegelaere meewerkte: Het draagbare paradijs. Daarin tekende Gerry De Mol de verhalen op van negen wereldzangeressen die om uiteenlopende redenen in de lage landen terecht zijn gekomen. De Spiegelaere maakte de foto’s. De presentatie van het boek vindt plaats om 15 uur in De Warande in Turnhout.

Vanaf 28 februari loopt in het FotoMuseum van Antwerpen de overzichtstentoonstelling Patrick De Spiegelaere. Naar aanleiding daarvan verschijnt bij Lannoo een uitvoerige catalogus met tweehonderd foto’s van De Spiegelaere, teksten van Piet Piryns en Stefan Hertmans en gedichten van Peter Verhelst en Herman de Coninck.

Een dag later vindt om 20 uur in de Vooruit in Gent een herdenkingsconcert plaats onder de titel Spiegelaar!. Aan die hommage nemen muzikale en literaire vrienden van de fotograaf deel: onder anderen Raymond van het Groenewoud, Jan Decleir, Jan De Smet en Herman Brusselmans en Peter Verhelst. Diezelfde avond wordt ook de eerste Spiegelprijs uitgereikt aan “een persoon of een vereniging die in de loop van het voorafgaande jaar of van hun bestaan een fundamentele bijdrage geleverd heeft aan een realistische beeldvorming over Afrika”. (helaas uitverkocht)
f(PDS) vzw, Voermanstraat 12, 9160 Lokeren, www.fpds.be Reservatie Vooruit: www.vooruit.be en 09/267.28.28

Eric Rinckhout (De Morgen vrij 11 jan 2008)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s